Deprem Sonrası Hasar Bildirimi ve Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

 Deprem Sonrası Hasar Bildirimi ve Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır? Görseli

Ülkemizin bir deprem bölgesi olduğu gerçeği ile hemen her gün yüzleşiyoruz. Maalesef ki, en son Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem, 10 ilimizi etkilemiş; büyük kayıplar vermemize neden olmuştur. Kurtarma çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüğü illerde, depremin yıkıcı tahribatını gözler önüne seren yürek burkan görüntüler var. Maraş’ın yanında Hatay, Malatya, Gaziantep gibi birçok şehrimiz, ilçeleri ve köyleri yüzyılın en büyük afetlerinden biriyle ciddi şekilde yara aldılar.

Türkiye’nin özellikle nüfus olarak yoğun olan bölgeleri deprem kuşağında bulunuyor. 17 Ağustos 1999’da yaşadığımız deprem sonucunda 17 binden fazla insanımızı kaybettik ve 44 binden fazla yaralımız oldu. Hala unutamadığımız bu acıların üzerine 6 Şubat 2023’de Türkiye ve dünya tarihinin en büyük depremini yaşadık. Yaralarımızı sarmak için büyük çaba içerisindeyiz.

Ülkemizin afet bölgesi olması ve sıklıkla yıkıcı depremlerle karşılaşmamız nedeniyle, zorunlu deprem sigortası (DASK), deprem sonrası meydana gelen maddi zararın karşılanması ve maddi yükün hafifletilmesi açısından son derece önemli.

Depreme karşı temel olarak yapmak zorunda olduklarımızın ilk sırasında yer alan deprem sigortası, aslında yasal bir zorunluluktur. 2000 senesinde kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Türkiye’deki zorunlu deprem sigortası edinme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu kamu kuruluşudur. DASK’ın sorumluluğu, deprem sonrası hasar tespiti yapmak ve bu tespitten sonra ilgili tutardaki ödemeyi gerçekleştirmektir. Siz de binanızda deprem nedeniyle oluşan hasarlara karşı güvence oluşturabilmek için zorunlu olan deprem sigortası (DASK) yaptırmalısınız. Bunun için neler yapabilirsiniz? DASK güvencesinde olan bir konut hasar görürse ne yapılmalı? DASK hasar ihbarı nasıl yapılır? Hep birlikte detayları ile öğrenelim.

DASK İhbarı Nedir, Nasıl Yapılır?

Doğal afetler, deprem, tsunami, yer kayması ve benzeri durumlarda meydana gelen maddi zararların karşılanması için 15 gün içinde ihbarda bulunmanız gerekiyor. Büyük ya da küçük tüm hasarlarınız için tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Bütün bu süreçler DASK tarafından düzenlenir ve sizden bazı bilgi ve belgeleri iletmeniz istenir. İşlemleriniz ardından, süreci takip etmek için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) hasar sorgulaması yaptırabilirsiniz.

Deprem Sonrası Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Depremin neden olduğu zararların tazmin sürecini başlatmak için öncelikle hasar ihbarında bulunmalısınız. Bunun için DASK, üç farklı hasar ihbar noktası belirtmiştir. İhbarların belirtilen bu noktalara yapılması yeterlidir. Şimdi bu ihbar noktalarına bakalım:

  • Alo 125 hattı, hasar ihbar noktalarından biridir. Bu numarayı arayarak, zorunlu deprem sigortasına sahip kişiler, çok kolay bir şekilde DASK ihbarında bulunabilirler. Zorunlu deprem sigorta poliçenizi düzenleyen sigorta şirketine de ulaşabilirsiniz. Sigorta şirketiniz sizin adınıza hasar ihbarını DASK’a iletebilirler. Böylece ikinci aşama olan hasar tespitine geçiş daha kolay olur.
  • DASK’ın resmi web sitesi üzerinden ‘Online Hasar İhbarı’ sayfasına girebilir, sizden istenen bilgileri doldurabilir ve hasar ihbarı yapabilirsiniz.
  • www.turkiye.gov.tr adresinden, e-devlet hasar ihbarı sayfasına girip, gerekli olan adımları takip ederek hasar ihbarı yapabilirsiniz. E-devlet hizmetinden yararlanabilmek için e-devlet şifrenizin olması gerekir. Eğer şifreniz yoksa en yakın PTT binasına giderek şifrenizi alabilirsiniz.

Hasar İhbarında Bulunurken Hangi Belgeler Gereklidir?

DASK poliçesi, Limiti dahilinde deprem nedeni ile oluşan zararları karşılar. Bunlara deprem kaynaklı; yangın, yer kayması, infilak ve tsunami dahildir. Bu hasarlara bağlı oluşan kısmi ve tam ziya hasarlar bu poliçe içerisinden limit dahilinde karşılanmaktadır.

DASK hasar ihbarında bulunmak için temin etmeniz gereken belgeler şu şekildedir:

  • Hak sahibine ait olan T.C. kimlik numarası
  • DASK poliçe numarası veya adres kodu
  • Tapu bilgileri
  • Hasar yerinin adresi
  • Telefon numarası
  • Hasarın durumu ve detayı (yıkıldı, orta hasar, az hasar)

DASK Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Yaşanan depremin ardından, hasarın ihbar edilmesi ile birlikte, hasar belirleme aşaması başlar. DASK tarafından yetkilendirilen, bağımsız hasar tespiti görevlileri olay yerine giderler. Olay yerine giden bu heyet, sigortacılık alanında ve hasar tespit konusunda çalışma ruhsatı bulunan tecrübeli kişilerden oluşur. Ayrıca bu kişilere DASK tarafından özel eğitimler de verilmiştir. Bu konuda, yetkililere doğru bilgi verilmesi son derece önemlidir. Bağımsız hasar tespit görevlileri, inceleme ve tespitlerin ardından rapor hazırlamaya başlarlar. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, ödenecek olan tutar belirlenir. Tazminat ödemeleri direkt DASK tarafından yapılır. Genellikle 1 ay içerisinde banka hesabınıza tazminat yatırılır. Tazminat sürecini hızlandırmak için kişilerin DASK görevlilerine sağlıklı bilgiler vermeleri gerekir.

Sigorta şirketiniz sizin için deprem sigortanızı yenileme zamanı geldiğinde, SMS ve e-posta yolu ile bilgilendirme yapar. Sizin araştırma yapmanıza gerek kalmadan sizin için alternatifleri araştırır ve size sunar. Bunun için doğru bir sigorta şirketi ile çalışmanız önemlidir.

DASK Hasar Ödemesi Ne Kadardır?

En çok merak edilen sorulardan biri DASK hasar ödemesinin ne kadar olduğu konusudur. DASK her yıl inşaat maliyetlerine göre azami teminat tutarını belirliyor. DASK’ın belirlediği bu tutar, Resmi Gazete aracılığı ile duyurulur. Eğer hasar tespitinde belirlenen tutar, azami teminat tutarı limitinde ödeme sağlanır.

Limit aşan kısım için mevcutta deprem teminatlı konut poliçesi var ise konut poliçesine başvurulması gereklidir.

DASK’ı Kapsayan Hasarlar Nelerdir? Hangi Hasarlar için Ödeme Yapılır?

DASK’ın kapsadığı alanları öğrenmek de son derece önemli bir konudur. DASK sadece depreme karşı değil, deprem nedeni ile ortaya çıkan hasarlara karşı da güvence sağlar. Deprem kaynaklı ortaya çıkan yangın, infilak ve sel gibi riskler de DASK’ın kapsamındadır.

Örneğin; istinat duvarları, ana duvarlar, binanın temelleri, bahçesi, taban ve tavan bölümleri gibi tamamlayıcı olan tüm bölümler DASK’a dahil kabul edilir. Ancak, deprem ile doğrudan bir ilişkisi bulunmayan hasarlar, sigorta kapsamına alınmaz. Bu nedenle tazminata da tabii değildir. Peki DASK kapsamına girmeyen hasarlar nelerdir? Kısaca özetlemek gerekirse; enkaz kaldırma ile ilgili masraflar, kira mahkumiyetleri, taşınır mallar, depremden bağımsız olarak binanın kendi yapısından kaynaklı olan hasarlar, DASK kapsamına girmez. Her hasarda zorunlu olarak tenzili muafiyet uygulanır. Tenzili muafiyet, hasar karşılığında, sigortalıya ödenecek tutardan %2 kesinti uygulanması demektir.

#DASK
#DASK Hasar Tespiti
#Hasar Sorgulama
#Deprem Sonrası Hasar İhbarı
Facebook Görsel Twitter Görsel İnsta Görsel Linkedin Görsel

Sigorta Kampanyaları

Tüm Kampanyalar