Ekspertiz Raporu Nedir?

 Ekspertiz Raporu Nedir? Görseli

Gayrimenkul ya da araba gibi bir mal alırken karşımıza çıkan ekspertiz raporu ifadesi sık sık merak edilir. Peki ekspertiz nedir? Ekspertiz raporu nedir? Ekspertiz raporu ne işe yarar? Ekspertiz kelimesi malın alım satım işlemi öncesinde o malın değerine ya da sigorta süreçlerinde oluşan hasarların tespitine ilişkin yapılan değerleme işlemini ifade etmek için kullanılır.

Günümüzde daha çok emlak ve otomotiv sektöründe sık olarak kullanılan bu terim, aslında birçok sektörde yaygındır. Ekspertiz raporu ise bir diğer merak edilen terimdir. Alanında uzman bağımsız kişiler ya da kuruluşlar tarafından, ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yapılan incelemeler ve analizler sonucu hazırlanan belgeye ekspertiz raporu denir.

Gayrimenkul Sektöründe Ekspertiz Raporu Ne Demektir?

Gayrimenkul sektöründe en fazla üzerinde durulan konular arasında bulunan ekspertiz raporu, özellikle ikinci el konut alışverişinde gündeme gelmektedir. İkinci el konut alışverişinde ihtiyaç duyulan finansman için zaman zaman söz konusu taşınmazın değerinin belirlenmesi gerekebilir. Bu durumda ekspertiz raporu, alıcının ve satıcının üzerinde anlaştığı fiyatın uygunluğunun saptanabilmesi için krediyi veren finans kuruluşunca talep edilen belgeler arasında yer alır.

Ekspertiz raporu, bunun dışında Bankacılık Kanunu'na göre, kredi süreçlerinde müşterilerden talep edilebilecek hukuki belgeler arasında da bulunur. Ekspertiz raporu bağımsız gayrimenkul değerleme kuruluşları ya da gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından, konum, binanın yaşı, nitelikleri, emsal incelemesi gibi belirli kriterlere göre hazırlanır ve gayrimenkulün doğru fiyatının belirlenmesinde önemli rol oynar.

Otomotiv Sektöründe Ekspertiz Raporu Ne Demektir?

Otomobil alımında da önemli bir yer tutan ekspertiz raporu, ikinci el araç alım satım işlemlerinde, aracın yaşı, aracın geçmişi, motor ve mekanik aksamların durumu, araç üzerindeki hasarlar gibi risklerin önceden belirlenmesinde önemli faydalar sunar. Böylelikle alışverişin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi sağlanır. 2019 öncesinde oto ekspertiz raporu zorunlu değilken, kanuni olarak Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan mevzuat değişikliği ile 2. el otomobil alım satımı öncesinde oto ekspertiz raporu zorunlu tutulmuştur. Yapılan değişiklik sonrası 8 yaş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçların satışında oto ekspertiz raporu alınması artık zorunludur. Bu raporun alımı alışveriş sonrasında hem alıcının hem de satıcının yaşayabileceği mağduriyetlerin önüne geçmek adına önem taşır.

Sigortacılık Sektöründe Ekspertiz Raporu Nedir?

Ekspertiz raporu emlak ve otomotiv alanlarının yanında sigortacılık alanında da gündeme gelmektedir. Sigorta şirketi tarafından poliçe şartlarına uygun bir şekilde ödenecek teminatların ortaya çıkması için ekspertiz raporları büyük öneme sahiptir. Örnekle açıklamak gerekirse, trafik kazalarında araçlarda oluşan hasarın tespiti ve bu hasara uygun şekilde teminat ödenebilmesi adına uzmanlar tarafından yapılan hasar tespit çalışması sonucunda hazırlanan ekspertiz raporu hasar dosyasına eklenir.

#EkspertizRaporu
#Sigortambir
#Sigorta
#AraçEkspertiz
Facebook Görsel Twitter Görsel İnsta Görsel Linkedin Görsel

Sigorta Kampanyaları

Tüm Kampanyalar