Engelli Araç Hesaplama Nasıl Yapılır?

 Engelli Araç Hesaplama Nasıl Yapılır? Görseli

Ülkemizde yaşayan engelli vatandaşlar engel derecelerine bağlı olarak ÖTV kanununun 7/2. maddesine göre özel tüketim vergisi indiriminden faydalanabiliyorlar. Engelli kişilerin kanunda belirtilen maddelere göre taşıt alırken ÖTV indiriminden yararlanmaları için en az %40 engel derecesine sahip olmaları gerekiyor. Bu durumda gündeme engelli ÖTV indirimi hesaplama işlemi geliyor. Bu işlem bireylerin engel derecesine göre aracın vergiler dahil satış fiyatı üzerinden yapılıyor.

Bir kişinin engel derecesi %40 ve %89 arasındaysa sıfır kilometre bir araç almak istediğinde %26,3’lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise özel tüketim vergisinden tamamen muaf oluyorlar. Karmaşık gibi görünse de engelli araç alımı hesaplama işlemi aslında oldukça basittir. Örneğin, %90 ve üzerinde engel derecesine sahip vatandaşların elde edeceği indirim miktarını hesaplamak için şöyle bir örnek hesaplama yapabiliriz:

  • Vergiler dahil satış fiyatı 300.000 TL olan bir araç alacağımızı hayal edelim.
  • Satış fiyatı üzerinden %18 KDV bedelini hesaplayıp miktardan düşelim (300.000 / 1.18 = 254.237 TL KDV’siz fiyat).
  • KDV’yi çıkardıktan sonra ÖTV dahil 254.237 TL’lik satış fiyatından &80 ÖTV bedelini de düşelim (254.237 / 1.80 = 141.242 TL ÖTV ve KDV’siz fiyat).
  • Vergiler hariç fabrika çıkış fiyatı olan 141.242 TL’ye %18’lik KDV bedelini tekrar ekleyelim (141.242 x 1.18 = 166.665 yalnızca KDV’li fiyat).
  • Satış bedeli 300.000 TL olan bir otomobili ÖTV muafiyetinden faydalanarak 166.665 TL’ye satın alabiliriz.

Engelli araç alımı işlemlerinde yalnızca ÖTV değil her yıl iki defa ödenen MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) istisnası da mevcut durumda. Motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulabilmenin ise belirli şartları mevcut. Engel derecesi %90 ve altındaki kişiler aracın özel tertibata sahip olduğunu belirten tescil belgesiyle, %90 ve üstünde olanlar ise özel tertibat şartı aranmadan yalnızca engel derecesi raporuyla vergi dairelerine başvurdukları takdirde motorlu taşıtlar vergisinden muaf oluyorlar. Motorlu Taşıtlar Vergisi sahip olunan aracın yaşına, modeline ve motor hacmine göre değişmekte.

Engelli Araç Alımı Şartları Nelerdir?

Engelli araç alımı ÖTV Kanununun 7/2. maddesine göre kişilerin engel derecesine göre belirlenmiş çeşitli şartları içeriyor. Engelli araç alımında indirimde faydalanmak için;

  • Engel derecesi raporunun tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınmış olması,
  • ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen engelli bireylerin T.C. vatandaşı ve 18 yaşından büyük olması,
  • Engel derecesi %40 ila %89 arasında olan kişilerin 1 Ocak 2016’dan önce alınmış H sınıfı sürücü belgesi veya üzerinde engelli ibaresi bulunan yeni tip B sınıfı sürücü belgesi olması, ehliyet üzerinde özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi yer alması ve aracı kendi adına tescil ettirmesi,
  • Engel derecesi %90 veya üzerinde olan kişilerde ehliyet şartı aranmadığından sürücü belgesine sahip bir vasi tayin edilmesi ve aracın vasi adına tescil ettirilmesi,
  • Motor silindir hacmine bakılmaksızın alınacak aracın tüm vergiler dahil satış fiyatının 303.200 TL’nin altında olması,
  • ÖTV indirimiyle alınacak aracın sıfır olması ve 5 yıl boyunca başka birine satılmaması şartlarının yerine getirilmiş olması gerekiyor.

Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Engelli bireylerin ÖTV indiriminden yararlanarak taşıt sahibi olabilmeleri için aşağıdaki evrakları eksiksiz olarak tamamlaması gerekiyor.

  • Devletin sağlık kurulları tarafından verilmiş engelli raporu,
  • Alınan rapor neticesinde belirlenen engel derecesi belgesi,
  • Aracı engelli kişi kullanacaksa o kişi adına düzenlenmiş eski tip H sınıfı veya yeni tip B sınıfı sürücü belgesi,
  • İnteraktif Vergi Dairesi veya Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı vergi dairelerinden edinilen ÖTV ödeme belgesi.
#Engelli Araç Alımı
#ÖTV İndirimi
#Sigortambir
#
Facebook Görsel Twitter Görsel İnsta Görsel Linkedin Görsel

Sigorta Kampanyaları

Tüm Kampanyalar