ÖTV Hesaplama ve ÖTV İndirimi Hesaplama

 ÖTV Hesaplama ve ÖTV İndirimi Hesaplama Görseli

Araç maliyetlerinin vergi işlemlerinde kullanılan bir kavramdır. Araçlara uygulanması gereken ÖTV oranı ve aracın motor hacmine ilişkin ilk satış değeri gibi etmenlerin hesaplanması, ÖTV hesaplaması şeklinde yer edinir. Genel olarak karmaşık şekilde görülse de, hesaplama işlemi kolay ve pratiktir. Peki, ÖTV hesaplama ve ÖTV indirimi hesaplama nasıl yapılır? 

ÖTV Nedir?

ÖTV, özel tüketim vergisi olarak araçlara uygulanır. Bir vergi çeşididir. ÖTV tüketimi azaltmak ve tüketiminin azalması ile birlikte çevreye verilen zararın en aza indirgenmesi amacıyla bulunan vergidir. Burada özellikle benzin, sigara, alkol, cep telefonu ya da buna benzer birçok üründe, ÖTV uygulanır. %90 üzerinde engelli olan kişiler ÖTV indiriminde muafiyet kazanmaktadır. ÖTV ödemeden %90 ya da üzeri engelli olan kişiler, araç satın alma işlemini sağlayabilir. 

ÖTV İndirimi Nedir?

Araçlara uygulanan herhangi bir ÖTV oranı, devlet tarafından sınırlanır. Bu belirleme sonrasında yıl içerisindeki belirli tarihlerde, oranlar düşürülür ya da ÖTV indirimleri uygulanır. ÖTV indirimi uygulandıktan sonra kişiler diledikleri araçları bu indirimle birlikte alabilirler. Böylelikle araçtan da tasarruf edilmesi sağlanır. Ancak ÖTV indirimi ile birlikte tasarruf sağlanabilmesi için ÖTV indirimi hesaplaması yapılması gerekir. Bunun öncesinde de oranların belirlenmesi gerekir. Oranlar belirlendikten sonra ÖTV indirimi hesaplaması yapılır. 

ÖTV Hesaplaması Nedir?

ÖTV hesaplama işlemi araçlarda, vergisiz satış fiyatı ve motor silindir hacminin doğrultusunda gerçekleşir. Yani burada ödenmesi gereken ÖTV tutarı satın alacağınız araca göre farklılık sağlar. Her araçtaki ÖTV hesaplamasında farklı rakamlar ortaya çıkabilir.

  • Örneğin 70000 TL altında bulunan araçlarda ÖTV oranı, %45 şeklindedir.
  • Bu durum 70000 TL'nin üzerinde olduğu takdirde, %50 oranında farklılık gözetir.
  • 120.000 TL ve daha üzerinde bulunan araçlardaki ÖTV oranı ise %60 şeklindedir.
  • Araçlardaki ÖTV oranı, motor silindir hacmine göre yapıldığı için 1600 cm³ küçük silindir hacmine sahip olan araçlar için geçerlidir.
  • Motor silindir hacmi yükseldikçe araçlar araçlardaki çevre oranı da aynı şekilde yükselir. Örneğin 1600 cm³ silindir hacmine sahip olan araçlardaki ÖTV oranı ile 1600 cm³ ile 2000 cm³ motor silindir hacmine sahip olan araçlar arasındaki ÖTV oranı, %100’e kadar değişebilir. Buradaki aracın fiyatı da önemli bir durumdur.
  • 2000 cm³ silindir hacminden daha fazla olan araçlarda ise ÖTV oranı, % 60 olarak yer edilir.

ÖTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

ÖTV hesaplama yapılırken, yani ödenmesi gereken ÖTV miktarının ortaya çıkması için bir hesaplama yapılır. Bu hesaplaması ilk olarak aracın vergisi satış bedeliyle, belirlenir. Almayı planladığınız aracın önceden vergisiz satış bedelini öğrendikten sonra aracın silindir hacmi doğrultusunda oran hesaplaması gerçekleşir. Örneğin 1600 cm³’den küçük bir silindir hacmine sahip aracın fiyatı 200 bin TL ise burada ÖTV oranı %60 şeklindedir. Yani aracın vergisi, satış bedeli ile ÖTV oranı çarpıldıktan sonra ortaya çıkan fiyat, yüzdelik değere bölündür. Ardından ödenmesi gereken ÖTV miktarı, ortaya çıkar.

ÖTV Hesaplaması Neden Yapılır?

Aracın asıl fiyatı ve ödenmesi gereken ÖTV miktarı da eklendikten sonra aracı ne kadar miktarda almanız gereken tutar, ortaya çıkar. ÖTV miktarı kişinin araçtan tasarruf etmesini de sağlar.  Örneğin ÖTV oranı düştüğü zaman araçlardaki fiyatlandırmada düşüşe geçer. Bu duruma dikkat etmekte fayda var. ÖTV hesaplamasına göre istediğiniz araçları da bu şekilde alabilirsiniz.

Motosiklet ÖTV İndirimi Hesaplama

ÖTV hesaplama ve ÖTV indirimi hesaplaması, araçlarda bir farklılık sağladığı gibi motosikletler içinde değişkenlik gözetir. Motosiklet ÖTV indirimi hesaplaması 250cc motor hacmi baz alınarak gerçekleşir. Burada bu hacmin altında bulunan motosikletler için %37 ya da daha üzerinde bir ÖTV durumu vardır. Ancak motor hacmi araçlara göre daha küçük olduğu için ÖTV oranları da daha düşük miktarlıdır.

Otobüs, Minibüs Ve Midibüs ÖTV Hesaplama Sistemi

Otobüs, minibüs ve minibüsler için ÖTV hesaplamaları, yüzdelik oranlara göre farklıdır. Bu durum;

  • Otobüsler de %1 oranında
  • Midibüslerde %4 oranında
  • Ve son olarak minibüslerde %9 oranında bulunur.

ÖTV hesaplama ve ÖTV indirimi hakkında detaylı bilgiyi, Sigortambir firmamız üzerinden iletişime geçerek edinebilirsiniz.

Sigortambir.com’dan sigorta yaptırmak zamanınızdan ve paranızdan tasarruf etmenizi sağlar. Hemen online sigorta teklifi alabilir ya da 0850 800 00 01 Sigorta Destek Hattımızı 7/24 arayabilirsiniz.

#Sigortambir
#Ötv
#Ötv Hesaplama
#İndirim
Facebook Görsel Twitter Görsel İnsta Görsel Linkedin Görsel

Sigorta Kampanyaları

Tüm Kampanyalar