Türkiye'deki Uluslararası Havalimanları ve Kodları

 Türkiye'deki Uluslararası Havalimanları ve Kodları Görseli

Türkiye'de yer alan havalimanlarının toplamı Devlet Hava Meydanları İşletmesi web sitesinde yer alan bilgiye göre 57’dir. Bu hava limanlarından 37 adeti ise uluslararası havalimanı statüsü taşır. Peki uluslararası havalimanı ne demek? Şimdi uluslararası havalimanları ile ilgili daha detaylı bilgi verelim…

Uluslararası Havalimanı Nedir?

Bir havalimanının uluslararası havalimanı sayılabilmesi için bazı kriterlere sahip olması gerekir. Genel olarak uluslararası havalimanı, içinde dış hatlar terminali ile gümrük ofisleri yer alan, yurt dışına direkt ya da aktarmalı uçuş yapılabilen havalimanlarıdır. Bu havalimanlarında iç hatlar ve dış hatlar olmak üzere iki terminal yer alır. Bu havalimanlarında yurt içi uçuşları iç hatlar, yurt dışı uçuşları dış hatlar terminalinden gerçekleştirilir.

Uluslararası Havalimanlarında Olması Gerekenler

Uluslararası havalimanları belli standartlara sahip havalimanlarıdır ve bu standartlar IATA ve ICAO tarafından belirlenmiştir. Bu kurumların belirlediği standartları yerine getiren havalimanları IATA ve ICAO kodu alırlar ve böylece uluslararası havalimanı statüsü kazanırlar. Bir havalimanının uluslararası havalimanı statüsü elde etmesi için şu kriterleri karşılaması beklenir;

  • Bu havalimanlarının dış hatlar terminali ve gümrük ofislerinin olması gerekir.
  • Yurt dışı uçuşları kapsamında uygulanan güvenlik prosedürlerini eksiksiz yerine getirebilmeleri de aranan şartlar arasındadır.

Uluslararası Havalimanı Hangi Hizmetleri Sunar?

Yalnızca yurt içi uçuşların yapıldığı havalimanlarından daha büyük olan uluslararası havalimanları belli hizmetleri sunarlar. Bu hizmetler çok çeşitli olur. Bir uluslararası havalimanında bebek bakım odaları, duty free mağazaları, hava yolları acenteleri, ibadet yerleri, lounge alanları, bekleme salonları, yeme içme bölümleri, sağlık ofisleri, turizm ofisleri ve döviz büroları gibi birimler ve hizmetler yer almaktadır.

IATA Kodu Nedir?

Açılımı International Air Transport Association (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) olarak belirtilen IATA, hava yolu yolcu ve yük taşımacılığı tarifeleri ile yetkilendirmelerini kontrol eden, yolcuların ve hava yolu şirketlerinin belirlenen standartların üzerinde hizmet alabilmesini sağlayan kurum olarak tanımlanır. IATA kodu ise IATA’nın havalimanları ile hava yolları için belirlediği üç harfli kodlara verilen isimdir. Havalimanı kodları genelde şehir ve havalimanı adının kısaltılması ile belirlenir.

ICAO Kodu Nedir?

Açılımı International Civil Aviation Organisation (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) olan ICAO, Birleşmiş Milletler çatısı altında 1947’de kurulan uluslararası havacılık örgütüne verilen isimdir. ICAO, uluslararası sivil havacılık faaliyetlerini denetler ve ICAO’nun uluslararası standartlardaki havalimanları için belirlediği dört harfli koda ICAO kodu adı verilir. ICAO kodunun ilk iki harfi havalimanının bulunduğu bölge ve ülkeye göre, son iki harf ise sıra ile verilir.

Türkiye'deki Uluslararası Havalimanları ve Kodları

Türkiye’de yer alan uluslararası havalimanları ve bu havalimanlarının IATA ve ICAO kodları şöyle sıralanır:

#UluslararasıHavalimanları
#IATAKodu
#ICAOKodu
#SeyahatSigortası
Facebook Görsel Twitter Görsel İnsta Görsel Linkedin Görsel

Sigorta Kampanyaları

Tüm Kampanyalar