Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

 Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır? Görseli

Aracınızın ne kadar yolda, hangi şartlarda ne kadarlık yakıt tükettiğini bilmeniz, bütçeniz adına önemli bir durumdur. Sürücüler, kullandıkları araçların hangi mesafede, ne kadar yakıt tükettiğini hesaplayarak kimi zaman araç değiştirme veya araç üzerinde çeşitli değişimler uygulama yoluna gidebiliyorlar. Bunun yanında yeni araç sahibi olma niyetinde olan kişilerin de satın almayı hedefledikleri araçla ilgili yakıt hesaplama bilgilerine ulaşmak istemeleri gayet normal. Yakıt hesaplama işlemlerinin temel amaçları, aracın kilometre veya 100 kilometre başı tükettiği yakıtın litre miktarı, kaç litre yakıtla ne kadar mesafe kat edildiği ve bunların ışığında tüketilen yakıtın finansal değerini tespit etmek olarak sıralanabilir. Peki yakıt hesaplama işlemi nasıl yapılır?

Yakıt hesaplaması için birden fazla yol mevcuttur. En basit formül üzerinden gidersek, yakıt tüketiminde yaptığınız masrafın hesabını tespit etmek için boş depo ile yakıt satın aldıktan sonra (depoyu fulleyin) aracınızdaki ayarlanabilir kilometre sayacını sıfırlayıp, dolu depo boşalana kadar geçen sürede alınan mesafeyi hesaplayın. Bunun ardından depo fullerken ödediğiniz ücreti, araç ile kat edilen mesafeye bölün. Örneğin 50 TL tutarında yakıtla 150 km yol kat ediyorsanız; 50/150 = 33 Krş olarak 1 km’de tüketilen yakıtın hesabı bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

Bazı araç sahipleri akaryakıt fiyatlarının sürekli yükselmesinden bağımsız olarak yakıt hesaplama işini alışkanlık haline getirmiş durumdadır, çünkü yakıt hesaplama ve takip edilmesi sayesinde aracın iç aksamında ortaya çıkan bir arıza da tespit edilebilir. Her aracın modeline ve kullandığı yakıt tipine göre tüketilen yakıt miktarının ideal değerleri olmalıdır. Birbirine benzer şekilde alınan yakıtın kalitesi ve araç performansı üzerindeki etkisinin tespiti için yine yakıt hesaplaması yapılabilir. Böyle bir durumda akaryakıt birim fiyatlarının bir etkisi yoktur fakat bu hesabın sonuna eklenecek basit bir çarpma işlemiyle aracın hangi mesafede TL cinsinden ne kadar yakıt tükettiği ortaya çıkarılabilir.

Yakıt Tüketimine Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Bir aracın tükettiği yakıt miktarı aracın mekaniği ile alakalı problemler dışında birçok farklı etkene bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Araçların mekaniklerinde bir arıza olmaması, yakıt tüketiminde de bir sorun yaşanmayacağı anlamına geldiği için araçların periyodik bakımlarının kesinlikle aksatılmaması gerekmektedir.

Aracın teknik özellikleri dışında, yakıt tüketimine etki eden faktörler arasında kullananın sürüş tarzı da önemli bir yer tutar. Aracın yakıtı çok kullanmasının önüne geçmek için aracın yüksek veya düşük devirde kullanılması yerine ideal seyir vitesi tercih edilmesi doğru bir hareket olacaktır. Bu tür değerler marka, model ve araç yaşına göre farklılık gösterse de sabit hız ve ideal viteste kullanıma özen göstermek, yakıt hesaplama sırasında sürprizlerle karşılaşmamanız için oldukça önemli bir konudur. Bunun yanında ayrıca tercih edilen yakıtın kalitesi de performans ve yakıt tüketimi üzerinde etkilidir.

Araçların yakıt tüketimi gündeme geldiğinde küçük motoru olan araçların daha az yakıt tüketeceği şeklinde bir inanış vardır. “Küçük motorlu araçlar daha az yakıt tüketir” inanışının tam olarak gerçeği yansıtmadığını söyleyebiliriz. Sadece araç mekaniği veya motor yapısına bağlı olarak değişmeyen yakıt tüketimini, fazla yük taşıma, yanlış yakıt tercihi, klima kullanım sıklığı, yağ ve lastik bakımları gibi faktörler de yakından etkiler. Bunun yanında uzun yolda kat edilen mesafelerin daha az yakıt tüketimine sebep olduğu düşüncesi de bir diğer yaygın düşüncedir. Bu durumda asıl önemli olan yolun uzunluğu değil, aracı ne şekilde kullandığınızdır.

#YakıtHesaplama
#YakıtTüketimi
#Sigorta
#Sigortambir
Facebook Görsel Twitter Görsel İnsta Görsel Linkedin Görsel

Sigorta Kampanyaları

Tüm Kampanyalar