0850 800 0001BİRE BİR SİGORTACILIK
Giriş Yap / Üye Ol

Hasar Anında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sürücüler, trafik kurallarına her ne kadar özen gösterse de bazen karşı tarafın hatalarından kaynaklı olarak da trafik kazaları kaçınılmaz oluyor. Peki, kaza anında nelere dikkat etmeliyiz? 2025 yılında kaza tespit tutanağı nasıl tutulur? Tutanak doldurulmazsa ne olur? Aracımız hasar aldıysa yapmamız gereken işlemler nelerdir?

HASAR ANINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Artan trafik yoğunluğu, kaza olasılığının da artmasına sebep oluyor. Özellikle büyükşehirlerde her gün birçok trafik kazası haberine denk geliyoruz. Sürücüler, trafik kurallarına her ne kadar özen gösterse de bazen karşı tarafın hatalarından kaynaklı olarak da trafik kazaları kaçınılmaz oluyor. Peki, kaza anında nelere dikkat etmeliyiz? Aracımız hasar aldıysa yapmamız gereken işlemler nelerdir? 

Adım Adım Kaza Sonrasında Yapılması Gerekenler

Kazada yaralanma veya ölüm varsa 112 aranarak hem ambulans hem de trafik polisine durum bildirilmelidir. Kaza sonrasında yakıt sızıntısından şüpheleniliyorsa 112 üzerinden itfaiye de çağırılmalıdır. 

Kazada yaralı veya ölü yoksa, yalnızca maddi hasar meydana geldiyse kazaya karışan araçların plakaları görünür olacak şekilde kaza alanının detaylı fotoğrafları çekilmeli ve kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. 

Sürücüler tarafından kaza tespit tutanağı doldurulmalı, anlaşmazlık olan bir durumda trafik polisi çağrılmalıdır.

Kaza sonrasında 5 gün içerisinde poliçenizi aldığınız sigorta acentesi veya poliçenizin bağlı olduğu sigorta şirketine poliçe bilgileri verilmeli ve hasar bildirimi yapılmalıdır.

Tek taraflı bir kaza ise:

* Kaza yapan aracın ve kaza yerinin detaylı fotoğrafları çekilmelidir.

* Kaza sonrası hızlı bir şekilde araç ve yol güvenliği sağlanmalıdır.

* Trafik polisine bilgi verilmeli ve tutanak tutulmalıdır.

* Kaza sonrası en kısa süre içerisinde acente veya sigorta firmasına hasar bildirimi yapılmalıdır.

İki taraflı çarpışmalı bir kaza ise:

* Aracınızın plakasının dört tarafının ve tavanının görünür şekilde çekilmiş fotoğraflarının (açık hava / gün ışığı) elinizde bulunması ve hasar sürecinde tarafınızda saklı tutulması önemlidir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?

Kazaya karışan tüm sürücülerin kaza tespit tutanağı doldurması gereklidir. Aracında mevcut ise ister kağıt form halinde olan kaza tespit tutanağını doldurabilir, ister Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)’nin sunduğu Sigortam360 mobil uygulaması üzerinden online kaza tespit tutanağını doldurabilir, istersen de SBM’nin 0 850 222 0 726 numaralı çağrı merkezini arayarak telefon üzerinden Sigortalı İşlemleri menüsü altından kaza tespit tutanağı için işlem yapabilirsin. 

Sigortam360 üzerinden online kaza tespit tutanağını doldururken kimlik ve ruhsat bilgilerini doldurman ve kaza sonrası hasarı gösteren kaza fotoğraflarını yüklemen gerekecektir. Tutanağı oluşturan sürücü, Tutanak Eşleştirme seçeneği ile kazaya dahil olan sürücülerin sürücü bilgilerini tutanağa dahil edebilir. Tutanağı ilk oluşturan kişi aynı zamanda kazayı anlatan senaryonun çizimini de yapabilir. 

Kaza Tespit Tutanağı Tutulmazsa Ne Olur?

Kaza tespit tutanağı sayesinde bir trafik kazasının nasıl meydana geldiği kayıt altına alınmış olur. Bu sebepten dolayı, tutanak tutulmaması durumunda sigortadan hasarın alınması aşamasında bazı sıkıntılar ortaya çıkabilir.  Çünkü hasarın nasıl meydana geldiği tespit edilemez ve bu durum sürücülerin sigorta şirketlerinden hasarları dolayısıyla tazminat alamamasına sebep olabilir. 

Kaza Sonrasında Eksper Sürecini Mutlaka Takip Edin

Sigorta şirketinizin görevlendireceği eksper gelene kadar aracınızda onarım yapmayın. Tazminat işlemi için fatura, IBAN, banka bilgileri vb. dokümanları eksiksiz ve doğru şekilde iletilmesine dikkat edin. 

Trafik Sigortası Karşı Tarafın Tüm Hasarını Karşılar mı?

Aracınızla yaşayacağınız olası bir trafik kazasında Trafik Sigortanız, 2025 yılında belirlenen limitlere göre araç başına yalnızca 300 bin TL’ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 600 bin TL olarak belirlenmiştir. 

Sürücülere sağladığı maddi ve manevi avantajlarla oldukça tercih edilen limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM), kaza yaptığınız zaman Trafik Sigortası limitleri aşılırsa, kalan tutarı karşılar. 
0850 800 00 01 Bire Bir Sigortacılık Merkezi’ni arayarak Sigortambir uzmanlarından İMM Sigortası’na dair detaylı bilgi alabilir, hızlıca poliçenizi yaptırabilirsiniz.

Karşı Tarafın Trafik Sigortası Yoksa Hasar Ödememi Nasıl Alırım? 

Bu durumda mutlaka polis çağırılması ve zabıt tutulması gerekmektedir. Trafik kazalarında kendi aracınızın hasarının karşılanması noktasında mağdur olmamak adına mutlaka aracınız için Kasko Sigortası yaptırmalısınız. Kasko Sigortası, kendi aracınızın da hasarlarının karşılanması noktasında devreye girecektir. 

Burada dikkat edilmesi gereken konu, dar kasko poliçelerinde %60 muafiyet uygulanacak olmasıdır. Yani hasar bedelinin aracın rayiç bedelinin %60'ını aşması halinde hasar tazminatı ödenecektir. Hasar bedelinin rayiç bedelin %60'ının altında kalması halinde sigorta şirketi tarafından herhangi bir tazminat ödemesi yapılmayacaktır.

Kasko ile Aracınız için Tam Kapsamlı Güvence Sağlayın

Araç Kasko Sigortası aracınızın başına gelecek kaza, çalınma, yanma gibi çeşitli durumlarda yaşayacağınız maddi kayıpları güvence altına alan bir sigorta ürünüdür.  Poliçe, başlangıç tarihinden itibaren 1 yıl geçerli sayılır. 

*Aracın kara yolunda veya demir yolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz araçlarla çarpışması
*Gerek hareket gerek durma halinde iken sigortalının veya aracı kullananın iradesi dışında araca ani ve harici etkiler neticesinde sabit veya hareketli bir cismin çarpması veya aracın böyle bir cisme çarpması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar
*Üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptıkları hareketler ile fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin yol açacağı zararlar
*Aracın yanması



Hızlı Teklif Al!
2 dakikada 30’dan fazla sigorta şirketinin tekliflerini karşılaştır, anında satın al.
Kasko Sigortası